Zamiast jabłek do piekarnika wstawiam popularne cytrusy. Ten prosty deser to mistrzostwo świata
Pierwszy raz pieczone grejpfruty zobaczyłam na zdjęciu, a sekundę później ubierałam buty i biegłam do warzywniaka po owoce. Wystarczyło pół godziny, aby mieć obłędnie smaczny deser czy po prostu: słodką przekąskę. Choć pomysł, aby upiec grejpfruty, może wydawać się nieco ekstrawagancki, gwarantuję – nie pożałujesz. A w bonusie dostaniesz wyjątkowy zapach owoców i cynamonu, który już po kilkunastu minutach pieczenia wypełni cały dom.
Jak zrobić pieczone grejpfruty?
Podstawowy przepis to grejpfruty z brązowym cukrem, cynamonem oraz szczyptą soli (nie pomijaj tego dodatku, sól doskonale podkręci smaki). Ale jeśli posmakuje ci ten wyjątkowy deser, warto eksperymentować z dodatkami. Ja lubię także pieczone grejpfruty z miodem i odrobiną tymianku. Można zamiast cukru wykorzystać nie tylko miód, ale też dowolny syrop. Owoce przed pieczeniem można także posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
Grejpfruty najlepiej piec w połówkach, koniecznie razem ze skórką.
Przepis: Pieczone grejpfruty
Nietypowy pomysł na cytrusy.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 43 w każdej porcji
Składniki
- 2 grejpfruty
- 4 łyżeczki cukru brązowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- sól
Sposób przygotowania
- Szykowanie owocówGrejpfruty przekrój na połówki i ułóż w naczyniu żaroodpornym lub na blasze. Posyp szczyptą soli, cukrem i cynamonem.
- Pieczenie grejprutówGrejpfruty włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Zapiekaj ok. 20-30 minut, aż cukier lekko się skarmelizuje. Podawaj od razu.
Jak podawać pieczone grejpfruty
Pieczone grejpfruty najlepiej smakują zaraz po wyjęciu z piekarnika, kiedy są gorące. Wówczas najlepiej wyjadać miękki, soczysty miąższ łyżeczką.
Takie grejpfruty można zaserwować również jako efektowny deser i podać z gałką lodów waniliowych czy też z polewą czekoladową. Ale warto wiedzieć, że pieczony grejpfrut może być też oryginalnym dodatkiem do śniadania: świetnie sprawdzi się w towarzystwie naturalnego jogurtu greckiego lub porcji chudego twarożku.
Pieczony grejpfrut w wersji z miodem i doprawiony tymiankiem lub innymi ziołami może być dodatkiem do pieczonych mięs albo mięs z grilla.